Wednesday, September 29, 2010

.dilema.

Last week, turun KL lagi but this tyme tumpang tidur kat UPM pulak. Sambil jenguk2 bestfriend sejati. Hihi. Sian Lynn cuz kena luangkan sikit masa busy dye semata2 untuk layan aku. Thanks a lot lah!!
http://www.emocutez.com
Sampai KL sentral pun dah 12 lebih so lepas Lynn beli kamera Olympus baru, aku merayu makan dulu baru pergi jalan2.Makan KFC je sebab tu yang confirm sedap+kenyang+berpatutan. Sesuai sangat untuk aku yang belum dapat elaun lagi ni. kalau nak diikutkan selera,memang dah jeling2 secret recipies kat tepi tu. 

Aku yang beli makanan, Lynn jaga barang2 je kat meja. Masa aku nak duduk tu nampak la seorang mamat ni tengah cakap2 dengan akak meja belakang. Siap tunjuk2 file penuh dokumen macam2 lagi. "Siapa tu?"   

Saja curious kan. Tapi Lynn pun cakap dye malas nak layan. Ah, tak kisah lah kan. Perut aku lapar sangat dah mintak makan. Tengah sedap2+syok makan KFC tu, mamat tu datang kat meja kitorang pulak. Ala.... ni yang tak syok ni. It is not ethical disturbing people who are enjoying their meal. We have our own right, and we have the right of privacy. And that guy was violating our right. Ececeh, dan dan nak kasi lecture pasal ethics. Student Puan KKA lah kate kan... Semua benda kalau boleh nak dikaitkan dengan Corporate Ethics punya topik. Tapi masa tu memang mulut penuh ayam kan, so apa mamat tu cakap aku just angguk2 je buat2 paham. Dye tunjuk sokongan polis lah ape lah. Da habis dye cakap apa yang dye nak sampaikan,nak derma sumbangan ikhlas lah macam selalu, aku pandang Lynn, dye pandang aku balik. Atas meja ada RM5.05 balance beli KFC tadi. Mulut tetap menguyah tak berhenti. Last2 Lynn ambik rm5 tu and bagi kat mamat tu. Pastu yang form nak details penderma tu pun mamat tu isi sendiri. Setel.

Kitorang pun sambung sembang gosip2 lama yang dah lama tak update. Well, tak sampai 5 minit pastu, ada sorang aci ni datang nak minta derma lagi. Come on la...Tak seronok lah macam ni. Tengah makan kot. Makan tak habis lagi dah sampai 2 orang nak minta derma. Bukan lah nak kata aku ni kedekut bakhil tamak haloba tak nak bagi derma kat orang susah. Tapi poket aku pun susah. Aku kesian je kat orang lain yang hidup lagi susah dari aku tu. Tapi, tu la... Aku boleh simpati je la kalau masa tu memang aku takde duit. Btw, makan KFC tak semestinya kaya tau. 

Nanti next class aku nak tanya Pn KKA lah, is it ethical for those people who approach strangers for fund raising purposes?  

Kadang tu rasa kesian tau bila orang minta2 belas kasihan kita then kita ignore. Sedih je diorang kan. Tapi tu la... Untuk fund raising ni tak semestinya buat dengan cara tu kan. Buat lah business ke apa. Jual kraftangan ke. Kerepek ke. Jual tissue pun dah boleh dapat untung. Its better to do that way ryte. Sekurang-kurangnya ada usaha untuk cari rezeki. Tak lah orang marah bila kita datang minta2 derma. Kena kat orang yang salah, tak pasal2 kena maki je nanti. 

So, pada masa akan datang, aku harap diorang yang kutip2 derma ni tukar cara diorang untuk mendapatkan derma. Much better kalau jadikan business as a platform to get money and help those who are in needs. 

Ok lah, have a nice day everyone!! http://www.emocutez.com 

Monday, September 27, 2010

Talking t-shirts

Macam2 trend sekarang kan. Ada yang ok and ada yang tak. Aku minat jugak dengan t-shirt yang ada tulisan2 ni. Got certain yang sangat best untuk dibaca. Tapi bila dah pakai t-shirt yang macam ni, please don't feel awkward if people staring at you. Most probably they are trying to read what was written there. So, get used to it. Even aku sendiri kalau nampak orang pakai shirt yg ada tulis2 ni buat aku curious nak baca. Once ada jalan belakang budak perempuan ni. Ada gambar kartun perempuan + few wordings. Looks funky. I was trying to see what was printed at the back of the shirt and suddenly she turn back her head. I tried to smile but she walked to her friend and said, Macam tak pernah tengok orang! I'm positive that words are for me. Nvm. Hell I care. 
Conclusion: do not wear shirts that have wordings which may attract people attention to read them if u are not ready to be looked at.

oh ye. I really want this shirt ok. It described myself. lol.


btw,Selamat Hari Raya everyone!!http://www.emocutez.com

Wednesday, September 1, 2010

.ku rela kau pergi.

aku dalam tempoh berkabung atas pemergian kucin kesayangan aku. harap maklum.




ni lah kucing kesayangan family aku. nama dye Panjang sebab bulu dye panjang. hehe. mak aku ambik dye mase dye kecik lagi. dapat sepasang. sekor jantan, sekor betina. Panjang ni yg jantan. tapi dye manjeeeeeeeee sangat n suka main. abah pon sayang gila kat dye. bila panggil je nanti dye datang. even abah balik dari kedai naik motor pun dye da lari pegi depan pintu tengok abah balik. kalau kitorang keluar naek kete, kete benti je satgi dye pun datang dekat sambut kitorang. sangat comel kan. dye suke gila mengendeng kat orang. suka tido same kalau nampak orang baring. tak kesah la kak kaki ke, kat perut ke, sume dye nak sibuk. bile dah besar, dah pandai nak tunjuk samseng. kalau ade kucing mane2 yang x dikenali datang umah, nanti mesti dye marah n gaduh ngan kucing tu. konon nak protect rumah from strangers lah. haha. mak cerite, masa bulan ramadhan ni pun kalau orang bangun sahur mesti dye sibuk jugak duduk sebelah. padahal dah besar tapi perangai manje tu tak ubah2 pun. 


aku ingat lagi. masa cuti sem hari tu aku ajak abah keluar. anak buah duk maen kat luar, aku marah diorang suh masuk umah. abah nak reverse kereta, x perasan Panjang ada kat bawah kereta. terlanggar kaki. terkejut betul dengar dye menjerit kuat gila. aku dah nak nangis dah. menyesal aku tak tengok2 kat bawah kete ade ape. dye lari lompat2 pegi kat tepi rumah. aku tengok sampai terketar2 kaki dye tahan sakit. kesian dye. lepas tu tak tau dye hilang pergi mane. dye lari. malam tu aku keluar carik dye. nasib baek jumpe. dye menyorok kat bawah pokok pelam. aku angkat dye masukkan dalam sangkar. bagi dye makan ngan air. esoknye tu jugak aku belikan ikan kembung sekilo nak bagi dye makan.


lepas balik utp, tiap kali aku call mak mesti aku tanya kaki Panjang dah sembuh ke belum. risaw jugak kan. kate sayang. pastu satu hari tu mak report cakap abah marah nak buang Panjang sebab dye makan anak ayam abah. habis sume dye baham ngap ngap tinggal bulu-bulu je. aku jugak yang pujuk abah jangan buang sebab aku sayang. aku siap cadang nak bawak jaga kat utp lagi. dah survey harga sangkar kucing. aku kata nanti aku balik baru plan nak wat cmane sebab kena fikir banyak benda jugak kalau nak bela kat utp. abah setuju. aku pun hepi.






bila kaki dah jejak rumah, aku tak nampak pun bayang si Panjang. tapi aku diam je dulu. kot-kot betul abah dah buang ke. pastu akak aku tanya, sampai rumah pagi tadi tak nampak Panjang ke? aku cakap la takde. mak pun pelik kenapa takde nampak dye kat mane-mane. favourite spot dye untuk rehat2 bese kat bawah kereta je. tapi takde jugak. 2 hari aku kat rumah tapi memang langsung tade nampak dye. agaknye dye pegi jalan2 cari awek? sape tau kan. tup tup bila aku nak balik utp, abah bagi tau berita buruk pulak. masa abah pegi palong kat belakang rumah, nampak bangkai Panjang. habis dah bulu/kulit/badan dye kena koyak2 dengan anjing liar. kesian betul. x sempat aku nak jumpa dye buat kali yang terakhir. tapi. nak buat macam mane kan. dah takdir dye mati dalam keadaan tragik macam tu. wuwuwu. sedih gila bila teringat kat dye. rindu... :(




m gonna miss you http://www.emocutez.com