Monday, October 25, 2010

.P R E M E.

Have u ever heard about Preme? It's exclusively for windows 7. So for those who are using windows 7 come come read this!!

Well, since i got my new lappy, memang duk cari software yg FREE n cantik n sesuai lah. hee. Ok sila baca pasal Preme ye.
Preme is a small footprint program that run at less than 1mb of ram while idling and 3mb when you open up the setting window (Memory consumption is not accurate as it might vary due to many factor). It simply copy the main file, preme.exe to the startup folder without any installation and did I mention it is FREE OF CHARGE!!!
 You can dock your window to the sides or to the bottom of your screen and bring it back out all by your mouse.
How?
1)Hold on the minimize button and Preme will automatically dock your window to the nearest sides or bottom of the screen. If the nearest sides or bottom is already preoccupied with a window it will simply swap out the preoccupied window with the new window.
2)To bring back your window, you just need to hover your mouse at your docked window.

Benefit?
1)It's awesome and you can show off to your friend how awesome it is and make them show it to their friend too!!!
2)It's convenient and makes your desktop look less messy.
3)Save every tiny bit of pixel on your (small)desktop/monitor.

You can now make your window to always be on top and reversing it by your mouse.
How?
1)Hold on the titlebar/topbar for about 1 to 2 seconds and it will change the attribute of your window to either always on top or not always on top.

Benefit?
1)Have you ever encountered any app that force itself to always on top which block your desktop? Well I do and quite a lot of time at that but I never had this app back then which cause me so frustrated but now I can change it without any programming knowledge or hassle to open up a new app for that.
2)Wanted to edit a document with full screen while reading an article? You can do so by applying always on top attribute and resize it and place it on anywhere you can view the article while editing your document.

Download:
1. 0.93 Beta 2 (Recommended) This version is very stable and contained much more feature and fixed previous buggy feature. I haven't encountered any bug as of yet compared to the previous "Preview Version" from 1 to 3.

Monday, October 18, 2010

.a letter from a FUTURE husband.

I read a very cute note shared by my friend at facebook today and I've decided to share it here. 


Kehadapan my future wife(s)

I menulis article ini bukan lah kerana di cabar oleh seorang member yang ingin melihat keromantikan I. Tapi.. err.. I ...menulis ini adalah kerana kehendak I. So, sila baca entri ni perlahan-lahan. Tak perlu laju-laju.

So, wahai my future wife(s)

I don't know who the hell are you and I have no idea where you are right now. But one day, bila kita dah berjumpa, I harap you mampu terima I seadanya seperti mana I akan terima you dan diri you sebenarnya. Lagi pun, I tahu yang you ni memang comel. Dan baik. Dan rajin. Dan alim. Dan cun.

I berharap bila I check facebook you nanti, you tidak letak banyak gambar you yang daring-daring kat facebook. Sebab, setahu I, kalau perempuan tu comel, mesti nak tunjukkan ke seluruh dunia. Macam lah dia sorang je yang comel. I comel tak ada pun letak gambar kat facebook tunjuk ke seluruh dunia. Boleh je hidup. Ehem.

Serta, gambar di facebook tu, jangan lah nak dedah sana dedah sini. Malu I. You pun tau kan, perempuan ni ibarat cokelat Ferrero Rocher. Bila berbalut dengan pembalut, even cokelat tu jatuh kelantai pun orang still nak. Tapi kalau dah tak berbalut, bila jatuh ke lantai, semua buat dono. Ada tu, kalau boleh, ada yang nak pijak lagi. You pun tak nak kena pijak kan?

Lagi pun, you tahu, tak ada lelaki di dunia ni yang nak kahwin dengan perempuan yang seksi meksi.

My future wife(s),

I tak tahu pasal masa depan I. I tak tahu berapa banyak duit yang I akan ada. So, dengan kata lain, I mungkin tak akan mampu kasi rumah 10 tingkat kat you. I juga mungkin tak mampu kasi you 10 emas intan berlian. Harap you tak kisah dengan diri I yang tak beharta ni. Tapi kalau setakat kasi you 20 hingga 30 anak tu, I okay je. Dalam tiga tahun, kita mungkin akan ada 2 anak. Tapi tu tak termasuk yang kembar tau.

Bila kita ada rumah nanti, I tak kisah kalau you nak bekerja. Tapi lagi bagus kalau you duduk je rumah jaga I. I bukan mintak di layan bagai raja. Tapi kalau I balik dari kerja tu, apa salahnya tanggalkan stokin I, urut bahu I, sediakan minum-minum I. Tapi kalau you tak nak buat, tak apa. I boleh tambah lagi 1 (cukup 2). Lagi pun, bila I tambah lagi 1, kurang la sikit beban you. See? I memang prihatin.

Hmm. You tau, I tak mengharapkan yang you adalah gadis lemah lembut dan ikut semua kata I. Kalau you boyish sikit pun apa salahnya. Aggressive itu menarik. Kalau boleh, lebihkan kat bahagian mengada-ngada dan keras kepala you tu. I suka. Senang la I nak ajak bergaduh kalau macam tu. Sebab kalau di ikutkan, I tak suka perempuan yang lemah lembut sangat. Nanti tak meriah rumah tangga. So kalau skali skala bergaduh, best juga kan? Lagi pun, kita gaduh siang-siang je, bila dah nampak katil di malam Jumaat, kita berbaik lah. Tambahan pula, bagi kita, setiap malam kan malam Jumaat.

My future wife (s),

You, I harap you reti memasak. You mesti reti memasak. Apa? Tak salah kalau perempuan tak reti masak? Ya. Memang tak salah. I tak kata pun salah. Tapi jangan salahkan I kalau I tambah lagi 1 isteri (cukup 3) sebab yang satu dan dua tak reti masak nak buat macam mana kan? Okay tak-tak. I tak nak bini 2,3,4. Banyak sangat. bukan tak mampu. Tapi... Ehem.

Actually, I bukan mintak you masak macam makan kat hotel. Asalkan you reti masak yang simple-simple sudah lah. You tau, air tangan masakan isteri lah yang buat si suami setia. Lagi pun, tak akan setiap hari kita nak makan kat restoran kan? Kalau setiap hari makan kat restoran, baik I kahwin je dengan mak cik tukang masak tu. Ye tak? You pun tak nak kan I tambah lagi satu (cukup 4) kan?

I harap you reti jaga diri sebelum jumpa I. Kalau boleh, jangan couple banyak-banyak. Tak pernah couple lagi bagus. Tapi kalau dah couple tu, jangan buat yang bukan-bukan dengan boyfriend you. Bila dating tu, jangan nak mengada-ngada keluar berdua. Boyfriend you tu bukan boleh percaya sangat. Kebanyakkanya adalah buaya. Sebab kalau dah lelaki, mesti bermulut manis. Boys, their mouth is bull****. So, don't trust them.

Akhir kata dari I, bila kita kahwin nanti, you masak, I makan. I imam, you makmum. I baca doa, you aminkan. You merajuk, I pujuk. Perfect, kan? So cepat lah cari I. I takut lah nak cari 'you'. Takut tersalah pilih perempuan lain. You pun mesti tak nak jadi isteri ke dua I kan.

**Sangat comel dan cute kan? :) 

Originally from here.

.are you sad.

Today I've found a very unique pillow's design which is very useful especially for those who are having bad time. Selalu kan tengok dalam cerita, asal sedih je lari2 masuk dalam bilik cari bantal n tekup muka nangis semahu-mahunya. Bukan takat dalam cerita je, in real life pun mesti pernah buat macam tu kan. Patah hati, merajuk dengan bf, gadoh dengan bff, frust, dll lagi.

Masa ni lah nak mengenang zaman homesick kat SEPINTAR dulu. Memang macam meroyan hari2 menangis siang malam tak kira tempat dan jugak masa, air mata meleleh macam orang kematian suami. Bila malam menjelma, lagi lah teresak-esak menahan sedu gigit bantal. Padahal kalau kat rumah bukan lah duduk melekap atas riba emak atau abah. Tapi entah kenapa masuk asrama je jadi macam tu. Lupe pulak dulu2 selalu tido dengan parents.


So bila dah malam-malam pun menangis before mata terpejam lena, maka basah lah bantal seadanya. Tiba-tiba hri ni terjumpa pulak satu design yang sangat unik untuk mereka yang suka menangis sambil tekup muka kat bantal sebab tak nak orang tahu kau tengah nangis (padahal bunyi sedu sedan tu satu rumah boleh dengar) mcm aku so korang boleh lah pakai bantal macam gambar di bawah ini.

 
haa. nampak tak. siap ada tissue lagi tuh kat hujung bantal. senang tak payah bangun tunjuk mata bengkak tu kat semua orang sebab nak ambik tissue kan. Best benda ni.
 

Thursday, October 14, 2010

.road bully.

I just read one story from here that makes me feel a bit unsafe driving on the road all alone. The possibility of an accident to occur is not the only thing to be thinking about but this story makes me think bout the other possibilities that could happened. 

Haish, what is wrong with this world?? http://www.emocutez.com

Here's the image of the report that have been made by the victim.




Here's the photo of the victim's car.





So, just a little advice here, be careful when you are driving on the road. Cuz some people are just crazy and you will never imagine what they are willing to do to you. 

Now I think I understand why this guy prefer to keep his driving license. The road is not as safe as what it seems. 

**Bersopan-santun lah kita dijalan raya wahai kawan2. Jangan jadi gila.

Sila sedar.http://www.emocutez.com


Monday, October 11, 2010

.kemalangan.

Semua orang tahu kan pasal kes kemalangan ngeri yg terjadi semalam? Sangat kesian kan. Dah banyak kali dah accident yg melibatkan bas ekspress ni kan. Aku ingat lagi masa sekolah dulu pun ada jugak kes-kes macam ni. Bas dah la besar kan. Bawak ramai penumpang. Once pemandu bas tu cuai, memang bagi kesan kat banyak pihak jugak la. Bukan tu je, buatnya macam kes yang baru berlaku ni, dah melibatkan pengguna jalan raya yang lain.

Cuba bayangkan kita kat tempat mangsa yang tak bersalah tu. Drive dah cukup cermat dah. Semua undang2 jalan raya dah ikut dah. Seat belt pun pakai. Macam2 lagi amalan mulia ketika berada di jalan raya dah diaplikasikan. Tengah seronok excited nak menuju ke tempat destinasi ni, tiba2 ada bas terbang pulak dari jalan seberang dan bertambah malang lagi bila bas terbang tu mendarat atas bumbung kereta. Memang tak sempat nak buat apa2 kan. Jadi sekelip mata je semua tu. Ngeri seyh bila fikirkan pun. Macam terbayang2 je percikan darah sana sini.
Teruk kan? Ambik iktibar la ye 
Jadi, sedar lah wahai pengguna jalanraya sekalian.
Jalanraya tu bukan korang yang punya ye. Beragak lah sikit. Adab sopan semasa di jalan raya tu penting. Tak kira lah korang naik moto ke, naik kereta besar ke, bawak kereta mahal ke, tak payah nak selfish ok. Nanti tak pasal2 orang lain yang tak bersalah yang terkorban. 

Thursday, October 7, 2010

.membaca amalan mulia.

Haa..nak tergelak jugak tengok title. Saje lah. Bosan sangat yang amat terlampau sampai tak boleh nak digambarkan dengan kata-kata lagi. Puncanya begini, laptop kesayangan buat hal. Dye boleh pulak tak nak on. Sangat sakit hati ok.  Aku dah lah jenis yang bergantung harap kat laptop sebab nak bukak facebook atau lowyat nak buat assignment n projek belambak. External ada tapi tak tergerak hati pulak nak buat back up kan. Sekarang baru nak menyesal. Haish.

PC bored Pictures, Images and Photos

1 kerja pun tak dapat nak buat. Nak tengok movie/youtube pun tak boleh nak bukak. So memang tak best lah. Hopeless gila bila baring mata tenung kipas kat syiling. Terkebil-kebil je fikir macammana nak teruskan hidup! Shhhhhiiiiit btul lah.

Bored Cat Pictures, Images and Photos

Akhirnya aku buat keputusan untuk bawa diri bersama hati yang duka lara ni ke IRC(library UTP). Setelah sekian lama aku tak jejak kaki kat sini tiba2 je aku datang balik kan. Haha. Yang sangat bestnye kat IRC ni sebab ada aircond buku yang banyak. Lepas aku penat lepas gian surf internet, aku pun lari pegi carik novel yang best untuk dibaca. Teringat pulak kat si dye minat sangat dengan hasil nukilan Jeffrey Archer. So aku dengan gigihnya carik novel2 tersebut. Jumpa!! Banyak!! Oh tersangat lah happyyyyyy =))

Aku pinjam 3 buah novel! Well, I wish I could take more but I have lotsa stuff in my hands already, so I only managed to bring only 3 of them.

The first book I read last night was a compilation of short stories, To Cut A Long Story Short. I still have not finish it tho but I admit that I reallt love how the way it is written. As what Marul always said, the ending of the story  is unexpected! Its true ok! You wouldn't get the answer unless you finish reading it. I even reread the story just to make sure I've got it right.

For example there's story about a wife cheating on her husband and her boyfriend has wrote her a letter telling how great their love story was and right after she finished reading it, her husband was reading the last part of the letter from her back and said; 'Who the hell is that man who writes that kind of stuff to a married woman?' And the wife replied, 'Don't ask me' then she folds the letter, give it to her friend and said; 'Don't let your husband know about this'. WTF right. Haha. She simply make it like it's not her letter and she has never done anything wrong. Very nice story indeed. I'm looking forward to read more of Archer's novel.

Monday, October 4, 2010

.when you're gone.

 cute Pictures, Images and Photos
oh oh Oh I'm missin' you
Baby I'm missin' you 

oh oh oh oh
Baby I'm missing you 

Things'll never be the same without you... 

What did I do to deserve this
I didn't even get one last kiss, from you
Oh baby God took your love from me
He needed an angel so it seems
I need to feel your hands all over me
I need to feel you kissing me
I need to feel you holding me
I need to feel your touch
Cause I miss your love so much
And I can't keep on living this way
I need you here with me
Why could he take you away, from me 

It's hard for me to tell you I love you
As I'm standing over your grave
And I know I'll never hear your voice again
Why did you leave me
Why couldn't you just stay
Because my world is nothin', without you
Now I don't know what to do, with myself 

I would've given you anything
Just to make you happy
Just to hear you say, that you love me one last time
I'd go to hell and back over and over again
Just to prove to you how much I need you here
There is nothing that I wouldn't do
I'd cry for you
I'd lie for you
And there's no doubt that 
if I could take your place in heaven
I would die for you, yes I will
I would rather give up my life
Than to see tears in your eyes
I can't stand to see you cry 

Cause it's hard for me to tell you I love you
As I'm standing over your grave
And I know I'll never hear your voice again
Why did you leave me
Why couldn't you just stay babe
Because my world is nothin', without you
Now I don't know what to do, with myself 

I just don't know what to do with myself
I cant stand looking at those pictures on my shelf
Knowing it was just one week ago,
i stood there and took that picture
There's just one thing that I wanna know
Why would God want to hurt me so bad,
Does He know how much it hurts to be missing you
Baby Im missing you
Baby Im missing you
I love you 

oh God damn it I love you
Why did he take you away... from me
Cause I love you so...
I miss you so much baby I just can't go on baby
**appreciate those who are around you, loves you. 
don't let yourself regret when 
that person is no longer in this world...